Farsa cu accidentul

Era vreo 14:30 într-o zi de miercuri când îmi sună telefonul. Mama. Mama nu mă sună la ore din astea decât extrem de rar și de obicei dacă s-a întâmplat ceva grav. Când o sun înapoi mă întreabă dacă sunt bine. După ce îi confirm îmi povestește că a sunat-o cineva, pe fix, la bunicul meu acasă (unde întâmplător se afla la acel moment) care s-a dat drept mine.

– Mamă, mamă, ajută-mă, sunt Mihai, ajută-mă… (plângând)
– Ce s-a întâmplat, mamă?
– Mamă, am făcut accident mamă…

Din fericire, mama auzise despre “farsa cu accidentul” și după a doua frază emisă de pretinsul Mihai, s-a prins și i-a trimis la plimbare.

Încă funcționează. Tu ți-ai anunțat părinții să nu cadă în astfel de capcane?

P.S. Pentru cei ce nu știu despre această practică, cu toate că a fost mediatizată intens, niște grupări, coordonate de obicei de niște băieți din închisori, identifică și se documentează bine despre o familie și îi apelează pe cei mai în vârstă, dându-se drept fiul sau fiica cerând ajutor de urgență, în contexul unui accident rutier foarte grav, comis de aceștia din urmă.  Părinților sau bunicilor, li se cere să vină repede într-un anume loc din oraș cu o sumă mare de ban, sub pretextul faptului că acea sumă îi va scăpa de urmărirea penală sau de închisoare. De obicei, ei trebuie să se întâlnească cu un “polițist” sau “avocat”, care va ridica suma respectivă de bani.
Apelul telefonic vine deseori noaptea, la ore târzii, scriptul este bine recitat astfel încât să genereze panică instant și o reacție fără prea multe întrebări de clarificare. De obicei, cei ce efectuează astfel de înșelătorii se bazează că victimele, sub presiunea momentului și a panicii, nu își mai sună înapoi copiii să verifice informația, sau dacă îi sună speră ca aceștia să nu răspundă.

S-a scris aici și aici pe subiect.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *