Cum alegi un IP Cam

Pentru a construi un sistem de supraveghere cu scopul principal de a monitoriza activitatea copilului dar și pentru eventuale neplăceri cauzate de oaspeți nepoftiți, am început să mă uit pe piață la ofertele de camere IP.

De ce cameră IP?

Cu toate că sistemele de supraveghere clasice (camere clasice, conectate la un DVR, acel dispozitiv care stochează înregistrările) sunt mai versatile și mai stabile când vine vorba de supraveghere, nu mă încântă deloc ideea de a trage zeci de metri de fire într-o casă nouă unde am terminat de amenajat în urmă cu mai puțin de un an. Camerele IP, cele wireless, au avantajul că pot fi conectate la o rețea wireless și nu trebuie băgate decât în priză. Asta înseamnă că poți poziționa camera IP aproape unde vrei tu, singurele limitări find disponibilitatea unei prize și raza de acoperire a routerului wireless din casă.

În plus, camerele IP sunt construite de la bun început pentru a putea fi urmărite de la distanță prin internet și fără existența unui device central care să stocheze acele filmări. Sunt și DVR-uri clasice care permit accesul remote, prin internet, dar asta înseamnă o altă priză ocupată (plus acele fire de la camere care intră în DVR).

La ce te uiți?

Evident, în primul rând te vei uita în buzunar. Disponibilitatea unui buget corespunzător așteptărilor îți va spune ce poți să cumperi sau dacă nu e mai bine să mai aștepți un pic până la momentul când vei avea bani să cumperi ceva ca lumea.

Pentru mine umătoarele aspecte au fost importante:

 • rezoluția. Se găsesc încă foarte multe camere pe piață care oferă o rezoluție mică (640×480). La această rezoluție vei urmări niște siluete, iar dacă camera nu este poziționată chiar lângă sau deasupra unei uși pe care vrei sa o monitorizezi, sunt șanse mici să poți distinge trăsături ale feței persoanei care intră sau iese. Evident, o rezoluție mai mare este mai bună, însă eu am făcut compromisul la 720p (1280 x 720), un echilibru bun, zic eu, între preț si calitate
 • IR-vision, night-vision sau existența ledurilor IR (infraroșu). Dacă vrei să supraveghezi ce se întâmplă în camera respectivă și noaptea vei avea nevoie de o cameră care să fie dotată cu leduri IR. Acestea vor ajuta camera să vadă în întuneric și să poți înțelege, spre exemplu, dacă cel mic doar s-a mișcat în pătuț sau dacă este deja în picioare și vrea să plece la plimbare. O cameră fără infraroșu te va ajuta doar până când începe să se însereze, ulterior fi total dependentă de lumina artificială din casă. Dacă însă vrei să supraveghezi doar activitatea unui vânzătoare la magazinul tău, poate că nu te va interesa atât de mult această parte.
 • pan/tilt – posibilitatea de a mișca obiectivul camerei, de la distanță, astfel încât să te poți uita în zona care te interesează pe tine. Unele camere IP au un motoraș care permite modificarea unghiului de vizualizare a camerei, astfel încât poți deplasa imaginea aproape 360 de grade pe lățime și mai bine de 100 de grade pe înălțime. Dacă vei poziționa camera într-o încăpere mare, într-un colț, este foarte posibil ca obiectivul să nu poată acoperi toată camera și să ai nevoie să controlezi camera pentru a o orienta într-o anumită direcție. Am furat de la un producător chinez poza de mai jos pentru a exemplifica ideea (întâmplător fix așa arată si Wanscamul meu, doar că nu se numește sectec).

 

camera ip cu miscare

 

 • posibilitea de a înregistra pe un card SD, pe un server FTP sau în cloud. E bine să te poți conecta la cameră de la distanță, prin intermediul unei aplicații de smartphone, dar este posibil să îți dorești să vrei să filmezi 24 din 24 și să stochezi respectivele imagini undeva. Te vei uita astfel cu ce știe camera să lucreze, dacă știe să înregistreze pe un card SD (majoritatea știu) sau dacă vei vrea să salvezi imaginile undeva în afara casei, pe un server sau dacă oferă posibilitatea de a salva în cloud (pe serverul producătorului).
 • event/motion recording și event notification. Să poată detecta când apare mișcare în cadru și să înceapă să înregistreze doar atunci. Foarte util dacă vei folosi camera pe post de sistem de securitate și îți va salva spațiul de stocare pentru că nu vei filma 24 din 24. De asemenea, să știe să îmi trimită un e-mail sau o notificare de alt tip, preferabil pe mobil când înregistrează mișcare.

 

Alte aspecte, mai puțin importante (pentru mine):

 • existența unui port de rețea clasic pe cameră (dacă nu ai un router wireless sau dacă  routerul nu acoperă zona unde vrei să o conectezi). Unele camere se pot conecta la internet și fără existența unui router, direct prin intermediul firului de internet de la furnizorul de servicii de comunicații. Pentru mine nu a contat acest aspect.
 • existența unui microfon. Dacă vrei să și auzi ce se întâmplă în camera respectivă, vei vrea ca IP cam-ul să dispună de un microfon.
 • existența unui difuzor. Nu știu de ce ai vrea să faci asta, dar unii producători de camere consideră oportun să doteze anumite camere și cu difuzor, astfel încât să poți să vorbești cu persoanele pe care le supraveghezi (sau cu un eventual intrus) prin intermediul camerei. Nu mă văd vorbind cu un hoț prin camera IP prea curând, dar, cine știe.
 • cât de ușor se instalează. În funcție de producător, unele camere se instalează mai ușor decât altele. Sunt și camere care necesită cunoștiințe ceva mai avansate de rețelistică pentru a le putea pune pe picioare.
 • sistemul de prindere. Cu toate că în general toate camerele folosesc cam aceelași sistem de prindere și montare, dacă locul unde vrei să montezi tu aparatul este mai special poate ar trebui să te uiți în ce măsură sistemul din pachet corespunde așteptărilor tale.

 

De unde începi?

Dacă nu ai o limitare de buget te poți uita direct la un kit premium precum Arlo de la Netgear, care oferă trei camere wireless și un gateway în pachet. Cu toate că vorbim despre un preț de peste 2000 de lei, primești trei camere wireless în adevăratul sens al cuvântului, camerele Arlo find alimentate cu baterii (ciudate ce e drept, de tipul CR123) care costă cam 13 lei bucata, însă o baterie de ține două luni. Dacă dai peste 2000 de lei pe un sistem cu trei camere wireless, cel mai probabil, prețul bateriilor nu va fi o problemă.

Primești trei camere care filmează la o rezoluție decentă (1280 x 720), detecția mișcării, infraroșu, un unghi de filmare wide de 110 grade și garanția unui producător de renume care are grijă printre altele și de securitatea camerei în sine folosind un software mai bun decât ce găsești la alte camere. Cei la Netgear spun chiar că poți monta camerele afară, ele find rezistente la apă și la intervalul de temperatură -10° C – 50° C. Eu personal nu aș risca cu niște camere atât de scumpe, cu toate că mi-ar plăcea să supraveghez parcarea cu o cameră.

În plus, la pachet primești și 1GB de stocare în cloud. Ei spun că poți să urmărești mișcările apărute în ultimele 7 zile (în medie). Contracost, poți achiziționa spațiu de stocare suplimentar, care începe de la 10 dolari pe lună.  Ce nu primești? Partea de pan&tilt. Mai multe detalii pe site-ul lor.

De unde am început eu?

Eu am început invers și am cumpărat cea mai ieftină cameră IP care bifa toate cele de mai sus. Am achiziționat un Wanscam HW0041. Evident, Wanscam este o chinezărie în adevăratul sens al cuvântului. Cu aceleași specificații tehnice vei mai găsi camere și de la Foscam, Neocool, Wansview și mulți alții, cu prețuri apropiate de cele de la Wanscam. Cel mai probabil sunt făcute pe aceelași sistem de bază, cu personalizări minime de la un producător la altul.  Pentru un pic mai mult de 200 de lei primești o cameră care știe să facă destul de multe și care oferă o imagine decentă.

După aproximativ două săpămâni de utilizare am decis să renunț însă la Wanscam. De ce? Poate că am fost eu mai puțin norocos dar camera pe care am cumpărat-o eu scoatea niște zgomote foarte ciudate mai ales atunci când intram pe ea să urmăresc ce se întâmplă în cameră. Uneori, le făcea și când stătea degeaba. Cei care au prins hard-diskurile de generație veche își amintesc că acestea scoteau niște sunete când calculatorul scria sau citea de pe ele. Cam așa se auzea și Wanscam-ul meu. Un video nu foarte edificator aici:

O altă problemă a fost calitatea sunetului captată prin intermediul microfonului încorporat. Când încercam să aud ce se întâmplă în camera respectivă se auzeau atât de mult zgomot de fond și chiar și pocnituri astfel încât era imposibil să auzi ceva.

Ultimul motiv și cel mai important, a fost durata de conectare la cameră, prin intermediul aplicației E-View7 (recomandată de producător). Prin rețeaua locală conexiunea se obținea în maxim 10 secunde dar prin conexiunea de date de pe telefon 4G dura uneori și mai bine de un minut. De obicei minim 30 de secunde. Prin 3G dura minim un minut, iar alteori nu se conecta deloc. Mie mi-a fost peste mână să aștept un minut să se conecteze camera, în condițiile în care am încercat toate configurațiile de rețea posibile și imposibile (cu ip static/dinamic, cu rezervare de bandă, cu port forwarding și chiar cu DMZ). Pe IP cam vrei să te conectezi repede, să arunci un ochi rapid și dacă totul e în regulă să ieși la fel de repede cum ai intrat. Dacă primești o notificare de mișcare (în condițiile în care ai setat asta) durează o veșnicie să vezi ce se întâmplă în casă (raportat la viteza cu care se mișcă lucrurile în 2017).

 

E-View 7

Așa arată aplicația E-View7

O mențiune pe partea de securitate la Wanscam – firmware-ul pe care rula era părea vechiuț și nici nu știu ce cu aș fi putut să îl înlocuiesc. Pe site-ul producătorului nu am identificat vreun update. O parte din pluginurile pe care le folosea camera pentru interfațarea web de pe un calculator cu browser full (Chrome) nu mai sunt de actualitate. Iată cum arăta interfața web prin care se seta camera:

 

Poate că am avut eu ghinion și am nimerit o unitate cu probleme, mă refer la partea de sunet și la zgomotele scoase în operare, însă la banii ăștia asta primești (și nu primești chiar puțin). Dacă peste aceste aspecte aș fireușit să trec (sau să le rezolv în garanție), peste timpul necesar pentru a vedea feed-ul camerei de pe o rețea externă nu am vrut să trec. Renunțând la Wanscam am făcut un pas în plus (și în sus din punct de vedere al bugetului alocat) și am cumpărat un TP-Link NC450. Pentru un preț dublu (și un pic) primești o cameră care seamănă mult cu cea de la Wanscam, dar care este altă mâncare de pește.

 

În stânga Wanscam, în dreapta TP-Link.

 

Setupul este rapid și ușor, aplicația dedicată tpCamera funcționează foarte bine inclusiv pe 3G și 4G (timpi de conectare de 10-15 secunde maxim, ceea ce este decent) și cu puțin noroc, prin intermediul microfonului încorporat poți să asculți și ce se întâmplă în încăperea respectivă. Fidelitatea microfonului poate fi mult îmbunătățită (dacă discuția se desfășoară la mai mult de 2-3 metri de unde este montată camera auzi cam greu ce se discută), însă una peste alta nu pocăne, nu scoate sunete ciudate și .. funcționează.

Am testat și partea de difuzor încorporat, dar nu funcționează bine, volumul difuzorului încoporat find foarte scăzut. Din nou, nu cred că te vei baza pe difuzor pentru a comunica cu persoanele din camera pe care o supraveghezi.

Detecția mișcării este foarte ușor de configurat, suportă chiar și detecția zgomotelor, dacă vrei spre exemplu să primești o notificare când latră cățelul sau când se sparge un geam. Trebuie menționat că algoritmul de detecție a mișcării mai dă rateuri, întrucât el urmărește schimbările apărute în poligoanele din imagine. Asta înseamnă că uneori vei primi notificări și pentru că s-a modificat luminozitatea din acele poligoane, atunci intră soarele în nori și modifică astfel cantitatea de lumină din cameră.

Câteva imagini din interfața de configurare web.

Una peste alta, TP-Link NC450 este un produs decent. Mai multe detalii tehnice găsiți pe site-ul lor.

Ce nu îmi place la acest produs?

Sunt două aspecte care suportă îmbunătățire: faptul că nu ți se spune nicăieri că dacă pornești notificările push e-mail prin intermediul aplicației pentru detecția mișcării sau a sunetului, ai dreptul doar la 60 de notificări pe lună. Acest detaliu nu apare pe site-ul lor, nici pe eMag sau pe pachetul în care este camera. M-am simțit un pic înșelat de TP-Link vis a vis de acest subiect, mai ales că nu există nici posibilitatea să îți mărești această limită, plătind un abonament lunar sau anual. Apelând la suportul lor tehnic (foarte rapid și serviabila de altfel, în limbar română), mi-a fost comunicat că dacă mai există și alți clienți care reclamă această problemă sigur vor lua în considerare modificarea acestei limite în viitor. Un alt aspect ține de imposibilitatea de a stoca filmările pe cloud. TP-Link nu oferă această opțiune nici contracost. Ești forțat să stochezi eventualele înregistrări fie pe cardul micro-SD (pe care îl vei cumpăra separat) fie pe un server FTP. Poți primi însă poze cu mișcările detectate pe e-mail. În limita a 60 de notificări pe lună.

Voi continua cel mai probabil extinderea sistemului cu alte camere de la TP-Link, însă fără pan&tilt (cum este modelul NC230) care vin și la un preț ceva mai decent, pentru a acoperi camere mai mici, care nu au nevoie de un obiectiv mobil.

Alte aspecte de luat în calcul:

 • dacă te bazezi pe camera IP pentru supraveghere în scop de securitate, asigură-te că îți conectezi atât router-ul cât și camera la un UPS. Acesta va furniza curent camerei și routerului în cazul unei pene de curent și vei putea primi notificări și pe e-mail / aplicație.
 • în cazul în care vrei să stochezi filmări 24/24, dimensionează spațiul de stocare (sd sau server ftp) astfel încât să te simți confortabil cu perioada pe care vrei să o acoperi. Dacă pleci mult de acasă (zile la rând) este recomandabil să îți garnisești camera cu un micro sd de minim 32 de GB. O oră de filmare continuă consumă aproximativ 100 de MB, 24 de ore vor consuma ceva mai bine de 2-2,5 GB iar o săptămână îți va mânca 17GB de spațiu. Camera știe să suprascrie cele mai vechi înregistrări atunci când rămâne fără spațiu.
 • uită-te și la alternative. Eu am testat gama de jos a camerelor IP dar există și opțiuni de la D-Link sau PNI pe piață. Dacă ești pretențios, în afară de Arlo mai poți arunca un ochi la Nest Cams (cu toate că unele vin cu abonamente pentru unele funcții avansate precum Nest Aware).
 • nu am reușit să cuprind în acest articol chiar toate funcțiile pe care le oferă aceste camere sau să punctez și alte detalii ci doar cele care mi s-au părut mie importante. Pentru tine însă, s-ar putea să conteze altele.

Happy surveying!

This article has 2 comments

 1. Radu Tenea

  Va multumesc,d-le Tanase.
  Am tot cautat pe net informatii despre camerele de supraveghere,dar nicaieri n-am gasit informatii frumos explicate ca in acest articol. Peste tot furnizorii copiaza datele tehnice ale camerelor,ale inregistratoarelor si atat,iar tu utilizator esti obligat sa inveti zeci de unitati de masura pentru toate caracteristicile,iar in final…tot o iei in barba, ca ceva tot nu se potriveste cu ce ti-ai dori.
  Eu am cumparat o camera IP Wansview NCM624GA si am constatat ca nu inregistreaza in cloud. Dumneavoastra ati explicat tare frumos cum e cu cloud-ul si cum se pot inregistra video,acum am inteles,dar…ce folos,nu poate camera.Am sa mai incerc prin FTP,dar nu e tocmai specialitatea mea un astfel de demers.
  Din pacate am observbat ca la firme nimeni nu sta de vorba sa te indrume ce sa iei, toti merg pe sistemul clasic cu inregistrator, care, din punctul meu de vedere poate sa lipseasca.
  Inca o data felicitari pentru articol!

 2. Mihai

  Multumesc! Producatorii chinezi de tipul Wansview/wanscam nu dispun de servicii de cloud si chiar daca ar dispune … poate nu e o idee foarte buna sa te increzi in ele. Cu FTP-ul e un pic mai greu, e adevarat, dar macar este serverul tau.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *