Înmatricularea ca autoutilitară – la noi vs alte ţări

Am citit recent un articol apărut pe 4tuning despre cum mulţi conaţionali de-ai noştri fentează unele taxe pentru a îşi înscrie maşinile ca autoutilitare. Nu vorbim despre orice maşini, ci mai degrabă despre cele din categoria premium / lux precum Range Rover, BMW-uri sau Mercedesuri, care ulterior numai ca autoutilitare nu sunt folosite. Subiectul în sine nu este prea nou, dacă ţi-ai petrecut la un moment dat timpul pe autovit în căutarea unei maşini premium sigur ai observat menţiunea din anumite anunţuri “înmatriculată ca autoutilitară” drept find un avantaj pentru un potenţial cumpărător.

Ce mi-a atras însă atenţia în acest caz, a fost unul dintre comentarii care menţiona că practica de a înmatricula maşini premium ca autoutilitare pentru a fenta anumite taxe este răspândită şi în alte ţări, drept urmare care ar fi “problema”? Ce nu spune sau nu ştie respectivul, este că în alte ţări, în mod special Danemarca la care face referire respectivul utilizator, pe lângă seria de modificări prin care trebuie să treacă automobilul pentru a se califica drept autoutilitară şi pentru a fi înmatriculată ca atare, odată înmatriculată maşina primeşte şi o plăcuţă de înmatriculare diferită, de o altă culoare – galben.

Astfel, aflată în trafic, o maşină cu număr galben poate fi mult mai uşor identificată de poliţie şi trasă pe dreapta pentru a se verifica dacă este folosită în scopul declarat. Mai exact, dacă ai bancheta spate montată, poliţia îţi ridică ridică numerele pe loc, plus o amendă usturătoare. Bineînţeles aceelaşi lucru îl păţeşti dacă se constată că foloseşti maşina pentru transport de persoane (în regim privat). Simplu spus, poţi merge la limită cu o “autoutilitară” în scop privat cu maxim o persoană în maşină (plus şoferul).

E uşor să “mergi pe afară” şi să tragi concluzii greşite despre cum şi alţii “fură”. În anii petrecuţi în Danemarca am văzut multe maşini premium, în special SUV-uri, cu numere galbene. De obicei erau deţinători de afaceri care se ocupau într-o oarecare măsură şi de aprovizionări. Îi vedeai trăgând maşina lângă restaurant sau cafenea şi descărcând diverse mărfuri. Nu am văzut niciodată însă o maşină cu numere galbene, indiferent de cât de SUV de lux era, făcând şmecherii prin trafic sau transportând mai mult de două persoane.

Vedeţi mai jos o comparaţie a celor două tipuri de plăcuţe de înmatriculare. Cele alb cu roşu sunt cele normale, iar cele albastre sunt pentru autoutilitare.  Pozele de aici.

placuta inmnatriculare auto

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *