Ce am învățat făcând un apartament

Și când spun că l-am făcut, nu mă refer că l-am construit eu, ci că l-am luat de la un stadiu de gri și l-am adus la un nivel în care să poți locui. Nu cu mâinile mele ci cu timpul și banii noștri.  Dacă îți vei cumpăra un apartament pe care vrei să îl renovezi sau pe care trebuie sa îl finisezi cândva, citește rândurile de mai jos. E posibil să te salveze de niște bătăi de cap. Nu de toate. Asta nu se poate.

  • nu există meșteri decenți. Toți pretind că știu mai multe decât știu de fapt, toți vor să ia lucrări de la zero, nici unul nu vrea să repare ce a stricat altul fără ca la mijloc să fie o sumă frumușică (mai mare decât efortul, evident) iar cu cât nevoia de a avea o rezolvare la o problemă mai repede, cu atât urcă și costul lucrării. Cere explicații, nu lăsa anumite lucruri neîntrebate sau nespuse pentru că te gândești că e normal ca lucrurile să se desfășoare așa. Cere factură și garanție pe lucrare. O să găsești greu oameni care să îți ofere așa ceva, o să te coste mai mult dar o să merite, atât la atenția oferită la detalii cât și la responsabilizarea ulterioară. Altfel, ai dat banul, meșterul a dispărut în zare, nu mai răspunde la telefon și o iei de la capăt. Bineînțeles că este ideal să ai recomandări de electrician sau de instalator, dar realitatea este că nu tot timpul găsești iar alteori exigența ta s-ar putea să fie total diferită de exigența celui care îți face recomandarea.
  • nu îți cumpăra materiale scumpe dacă nu găsești un meșter în care să ai cât de cât încredere. Aici includem faianță sau gresie, baterii de baie, veceuri, etc. Investești bani cumpărând gresie de x lei / mp2 și baterii de nu știu câte sute de lei iar un meșter slab ți le va strica prin calitatea proastă a montajului. Bineînțeles, scuzele de genul “așa e domle asta, am mai montat eu, așa se face..” sau “păi altfel nu am cum să o fac…” sunt la ordinea zilei și de abia așteaptă să fie scoase din plasa de incompetență. Dacă ai timp, pune-l să refacă lucrarea.
  • încearcă pe cât posibil să stai pe lângă ei, cât mai mult timp. Mie personal nu mi-ar plăcea să stea cineva lângă mine când îmi fac treaba, dar am constatat că un meșter lucrează ceva mai atent și mai alert când ești pe lângă el. Altfel, nu au nici o problemă să își pună seara capul pe pernă știind că au prestat un serviciu prost pentru care au au fost plătiți bani buni.
  • apreciază-i și caută-i pe cei ce știu să facă câte un singur lucru. Așa cum nu te vei duce la un medic să îți repari mașina sau la un frizer să te opereze de cataractă, caută și apreciază un meșter ce știe să facă doar un singur lucru și care nu se bagă și la altele. Cred că sunt foarte rare cazurile când un electrician bun va ști cum se montează un lavoar corect.
  • caută alternative. Vrei un obiect pe care l-ai găsit cu 100 lei undeva? Sigur există o alternativă cu 60 de lei. Poate diferă un pic felul în care arată dar reușește să facă aceelași lucru. Exemplu concret: galeriile pentru perdele sau draperii. Am identificat inițial unele la Leroy Merlin care ne costau peste 500 de lei pentru toată casa. La IKEA am ieșit la aproape jumătate de preț.
  • întotdeauna vei cheltui mai mulți bani decât ai anticipat. Povestea asta ți-o spune toată lumea și poate refuzi să o crezi. Eu am refuzat o vreme, până ce mi-am dat seama că oricât am fi planificat, oricâte exceluri am fi ținut, tot nu ne incadram în banii programați inițial. Motivele sunt mai multe și variază de la incompatibilități între ce ai cumpărat tu și diverse instalații (sanitare, electrice) ce necesită investiții suplimentare pentru a fi montate, până la ambiții de moment, când îți dai seama că faci casa pentru tine și vrei mai multe de la viață. E drept că o doză bună de planificare, timp dedicat prospecției și ceva detașare față de marketingul produselor poate face diferența între o depășire a bugetului cu 10% sau cu 40%.

Magazine de bricolaj:

  • atât la Leroy Merlin cât și la Brico Depot poți să îți personalizezi culoarea vopselei. Dacă nu ai limită la buget, alege Savana ca bază. Este cea mai recomandată vopsea, aparent.
  • la Dedeman sunt cei mai informați și educați asistenți comerciali (ăia de pe raioane, pe care îi poți întreba lucruri) care de obicei te ajută cu zâmbetul pe buze. La Leroy Merlin sunt cei mai slabi asistenți, de multe ori nu știu nici măcar unde sunt produsele pe rafturi. Dacă îi intrebi lucruri specifice despre produse cel mult pot abera și te pot minți cu bunăvoință. Dacă știi cât de cât ce cauți îți dai seama repede că nu știu ce vorbesc. Am auzit că și la Hornbach sunt oameni pregătiți. Nu am fost.
  • de multe ori, materialele din magazinele de bricolaj nu sunt de uz “profesional”. Pentru unele lucruri chiar nu contează (ex: căzi, capace de veceu sau vată minerală), dar pentru anumite produse e nevoie de mai mult. Exemplu concret: am vrut să cumpăr cilindri (butuci de uși) de la Leroy Merlin. Am găsit ceea ce eu credeam că este un produs bun. Am ajuns acasă, nu se potrivea cu ușa. L-am schimbat cu un alt produs de la Brico Depot, nici ăla nu mergea bine. Ok, o parte din vină o poartă și ușa în sine, dar mi s-a confirmat de către un profesionist că produsele respective sunt cele mai slabe de pe piață și că nici nu am să găsesc altceva în magazinele de bricolaj. Nu este singurul exemplu.

To be continued.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *